Tomáš Valenta

Stanislava Opočenského 91
550 01 Broumov

ID datové schránky: s6rkfnz
+420 604 43 53 34
info@technickydozor.eu

Selské stavení

MELCHIOR HÄUSLER

VAŠE DOVOLENÁ NA KONCI SVĚTA

 

https://ubytovanibroumov.cz/

https://melchiorhausler.cz

https://dovolenanakoncisveta.cz

 

 

 

 

 

Manuál energeticky úsporné architektury

10.07.2011 17:15

V nedávné době vydal Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Českou komorou architektů manuál, který má poukázat na problematiku energetických úspor z architektonického a inženýrského hlediska. Tým autorů se skládal z více než třiceti odborníků, každý oddíl má svého garanta. Kniha je určena architektům, projektantům i stavebníkům a je distribuována na odborných seminářích a konferencích zdarma.

Manuál je rozdělen do pěti oddílů, v nichž se snaží upozornit na rizika některých obvyklých řešení, na časté chyby, resp. nabídnout příklady dobré praxe.

Úvodní blok shrnuje problematiku úspor energií, definuje kvalitu vnitřního prostředí, mapuje sociální a kulturní souvislosti a související právní předpisy.

Novostavby/Pasivní domy je název oddílu, který zmiňuje výhody pasivních domů oproti běžným domům. Z knihy se mj. dozvíte, že pasivní dům má až desetkrát menší spotřebu energie na vytápění a že může mít otvíravá okna. Kapitola se také věnuje architektonické podobě pasivního domu.

V oddíle Panelové domy se dovíte, že i panelák lze dobře změnit na pasivní dům. Panelová sídliště jsou velkým a dosud nevyužitým urbanistickým a architektonickým tématem. Klíčem k sídlištím je transformace jejich veřejného prostoru.

Oddíl Změny staveb se věnuje nejen problematice větrání. Zateplení objektů je ale také výzvou pro architekty.

Pro zásahy do hodnotných staveb platí heslo „méně je více". Historické stavby jsou svébytné i z hlediska stavební fyziky, přesto i u nich lze dělat úpravy směrem k nízkoenergetickému standardu. Detailní doporučení, jak správně postupovat, nabízí oddíl s názvem Stavby s kulturně-historickou hodnotou.

Manuál energeticky úsporné architektury v PDF

Zdroj: www.zelenausporam.cz