Tomáš Valenta

Stanislava Opočenského 91
550 01 Broumov

ID datové schránky: s6rkfnz
+420 604 43 53 34
info@technickydozor.eu

Selské stavení

MELCHIOR HÄUSLER

VAŠE DOVOLENÁ NA KONCI SVĚTA

 

https://ubytovanibroumov.cz/

https://melchiorhausler.cz

https://dovolenanakoncisveta.cz

 

 

 

 

 

Jak to bude s energetickými štítky domů a bytů

12.02.2012 20:00

Do Sněmovny míří novela zákona o hospodaření s energiemi. Majitelům bytů nařizuje, aby při prodeji či pronájmu obydlí ukázali zájemcům štítek, který napoví, jak je konkrétní byt či dům energeticky náročný. Povinnost vybavit budovu štítkem vyplývá ze směrnice 2010 / 31 / EU o energetické náročnosti budov.

Od roku 2009

musí mít energetický štítek všechny novostavby, budovy nad 1 000 metrů čtverečních nebo rekonstruované nemovitosti.

Od roku 2013

budou muset tyto štítky vlastnit všechny nemovitosti včetně bytů. Nájemce nebo kupující tím získá prostřednictvím údajů v energetickém průkazu přehled o spotřebě a tedy i o budoucích nákladech například na vytápění domu či bytu.

Kde je bude možné získat

výdej průkazu bude náležet certifikovaným odborníkům. Energetické průkazy budeme moci získat u energetických auditorů nebo stavebních inženýrů, kteří jsou evidovaní v České komoře nebo mají k výdeji průkazů oprávnění od Ministerstva průmyslu a obchodu.

K čemu štítek slouží

štítek s údaji o spotřebě je v současné době samozřejmostí u domácích elektrospotřebičů jako jsou ledničky, pračky nebo sporáky. I laikovi tak řekne, jak náročná je stavba na spotřebu energií (na štítku bude vidět spotřeba v kWh na metr čtverečný). Štítek tak majitelům bytů napoví, zda budou muset utrácet hodně například za vytápění, ohřev vody, větrání či chlazení, anebo za tyto služby nebudou muset vydávat tolik peněz. Čím vyšší písmeno v sedmibodové škále A až G stavba dostane, tím je úspornější.

Podle Michala Skřivana, ředitele společnosti R3 Group, která spravuje nemovitosti na přání klientů, mohou být údaje na štítku užitečné i stávajícím vlastníkům bytů. "Může jim pomoci při vyhodnocování technického stavu jejich nemovitosti a bude podkladem pro návrhy technických opatření zamezujících plýtvání energiemi. Tím bude šetřit jejich vlastn í peníze.  "  upozorňuje Skřivan.

Cena průkazu

se bude odvíjet od velikosti a náročnosti vyhodnocení spotřeby energie konkrétní budovy. Z internetových nabídek vyplývá, že někteří zpracují průkaz za desetitisíce korun, jiní nepotřebují budovu vidět a vytvoří štítek na základě zaslaných údajů za 3 tisíce. U rodinného domu by se ceny průkazů měly pohybovat kolem čtyř až pěti tisíc korun. Vydání průkazu by mělo trvat tři až čtyři pracovní dny a takový průkaz by měl platit 10 let.

Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že dobrým pomocníkem se stanou pouze tehdy, když kupující dostane pravdivé údaje.  A právě to je podle expertů sporné. Štítky budou moci vydávat energetičtí auditoři, jejich způsob práce, a tedy i vypovídací hodnota štítků, se ale velmi liší.

Majitelé bytů

už předem varují, že náklady za pořízení štítku ponesou jejich nájemníci. „Půjde o novou daň, kterou bude nutné rozpočítat mezi ty, kteří z toho budou mít prospěch, tedy mezi nájemníky,“ říká předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

Stát není připraven

odborníci, ať už samotní auditoři nebo představitelé realitních společností varují, že trh na náhlou změnu není připraven. Tím spíše že v zemi je pouze zhruba tisícovka auditorů, která má oprávnění štítky poskytovat. „Veřejnost netuší, co se chystá. Nikdo to zatím nebere vážně“ říká Luděk Lošťák, předseda představenstva servisní a poradenské firmy Comfort Space. „Dnes je také povinná každoroční prohlídka komínů, přitom její dodržováni nikdo nekontroluje," předpovídá laxní přístup majitelů domů vůči štítkům Aleš Mazgaj, ředitel realitní společnosti Century.

Kontrola

samotný stát přiznává, že kontrola nové povinnosti, kterou bude vykonávat Státní energetická inspekce, bude z velké části náhodná. Podle ministerstva bude kontrola založena hlavně na náhodných výběrech či podnětech kupujících či nájemců, kteří průkaz od pronajímatele či prodávajícího nedostali. Další otázkou tak zůstává "Zda bude vůbec schopný nějaký kontrolní orgán určit, zda energetický auditor vycházel ze správných údajů? Nebo se bude kontrolovat pouze to, zda na budově visí štítek a majitel budovy má průkaz, ale původní správná myšlenka o snižování spotřeby energií bude opět na vedlejší koleji a přidělování štítků bude jen zajímavý byznys pro tisíce auditorů?" ptá se regionální ředitel realitní kanceláře Sting Martin Ďuriš.

Sankce

„U fyzických osob bude porušení povinností vyplývajících ze zákona vnímáno jako přestupek, u podnikatelů půjde o správní delikt“ upřesňuje mluvčí ministerstva průmyslu Pavel Vlček. Kdo bude odhalen, hrozí mu pokuta. "Sankce by se vztahovala na vlastníka budovy. Pokud by to byla fyzická osoba, hrozila by jí až stotisícová pokuta, v případě právnické osoby by se jednalo až o dvojnásobek," řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Zdroj: internet